Vi har fulgt nøye med på prioriteringene til de som er i, eller er på vei inn i, arbeidsmarkedet i vår bransje.

I tallene vi innhentet i siste del av 2020 så vi at andelen som vurderer eller ønsker å bytte jobb i løpet av det neste året holder seg stabilt sammenliknet med tallene fra 2019. Omtrent halvparten svarer at de er åpne for ny jobb, og én av tre er aktive jobbsøkere som søker seg til en ny jobb.

Sjelden har vi sett en så sterk endring i ønsker for ny jobb som foran 2021. Denne oversikten kan også leses som ønsker og behov som ikke blir innfridd hos nåværende arbeidsgiver. På toppen av lista står ønsket om høyere lønn. Selv om lønn er blant topp tre prioritet for halvparten av respondentene, er det ned hele 8 prosent fra fjoråret. På en stødig andreplass er ønsket om å jobbe med nye fagområder og oppgaver, mens bedre leder beholder tredjeplassen, dog er det 25 prosent færre som setter dette på topp-3 lista nå. Et anerkjent miljø ligger fortsatt på fjerdeplass, mens ønsket om et bedre arbeidsmiljø gjør et kraftig byks til femteplass, og plasserer seg rett over dyktigere kollegaer, som altså ligger på sjetteplass.

Kanskje mest overraskende er det at ønsket om mer fokus på bærekraft og en mer verdiorientert arbeidsgiver faller som en stein på lista. Bare knappe 7 prosent oppgir dette som en av sine topp-3 ønsker ved bytte av jobb.

  • Test 1
  • Lang test med mere teskt
  • blka